Zo schrijf je samen met AI

Zo schrijf je samen met AI

In 2020 vertelde ik aan collega’s dat ik snuffelde aan andere vakgebieden dan copywriting en contentmarketing. Waarom? Ik verwacht dat rond 2040 artificial intelligence (AI) grotendeels onze content maakt. Zijn mijn tikkende vingers op een toetsenbord dan nog nodig? In 2020 geloofden collega’s niet dat het zo’n vaart zou nemen. Nu snappen ze waarom ik het denk.

Of het een goede voorspelling is, geen idee. Het liefst blijf ik doen wat nu doe: Mensen helpen met betere teksten en verleiden met content. Toch zien we dat schrijfrobots zoals ChatGPT steeds waardevoller zijn bij het schrijven van teksten. Nog niet als complete vervanging. Wel als hulpmiddel. Ik gebruik AI ook regelmatig als ondersteuning.

Nu komt er nog mensenwerk bij kijken als je AI teksten laat schrijven. Wat moet je zelf doen? Hoe schrijf je samen met kunstmatige intelligentie?

Voor- en nadelen van een schrijfrobot

Je gebruikte waarschijnlijk al AI-tools zoals ChatGPT of Jasper. Je kunt ze van alles vragen. Van de weersvoorspelling tot een samenvatting van een boek. Of teksten voor je website. Zou dat vaak gebeuren? ChatGPT verklapt geen aantallen als ik het hem vraag. Anyway, de taalrobot geeft antwoord op je vraag alsof je met hem praat. Misschien merkte je tijdens het experimenteren al voor- en nadelen van AI als copywriter.

3 voordelen van AI als schrijfhulp

 • Snel: In een paar seconden helpt een AI-tool je aan een (betere) tekst. De software is ook 24/7 beschikbaar. Je kunt dus overal en altijd een beroep doen op deze copywriter.
 • Budgetvriendelijk: Sommige AI-tools zijn gratis, zoals ChatGPT 3 (voor GPT-4 moet je wel betalen). Andere intelligente software kost geld. Maar ze zijn nog altijd goedkoper dan het inhuren van een professionele copywriter.
 • Leerzaam: Door het gebruik van AI leer je hoe het óók kan. Vraag hem gerust om tips, suggesties of feedback. Dat rolt er zo uit.

3 nadelen van AI als schrijfhulp

 • Foutgevoelig: AI-tools maken fouten. Zoals verkeerde spelling of woordkeuze.
 • Onbetrouwbaar: De feiten kloppen niet altijd. ChatGPT verzint dingen als het te weinig input heeft of iets niet zeker weet. Controleer het werk van schrijfrobots dus altijd goed.
 • Saai: Een groot gemis bij AI-tools zijn creativiteit en emotie. En dát zijn nou net belangrijke ingrediënten van een aantrekkelijke tekst.

Hoe schrijf je prompts voor een eerste tekstopzet?

Je kunt AI inzetten voor een eerste tekstopzet. Daarvoor geef je de slimme chatbot een opdracht, ook wel prompt genoemd. Hier zijn vier tips om de schrijfrobot een goede opdracht te geven.

 1. Stel een duidelijke vraag of geef een korte instructie.
 2. Help met extra informatie (kort!), als dat nodig is.
 3. Vertel welke schrijfstijl je wenst. Bijvoorbeeld ‘alsof het een speech is van Obama’. Of in de stijl van een specifiek bedrijf.
 4. Noem de doelgroep. De AI past de tekst daarop aan. Hij gebruikt bijvoorbeeld voorbeelden die voor de doelgroep tot de verbeelding spreken.

Stappenplan voor het redigeren van AI-teksten

Schreef AI je eerste tekstopzet? Dan komt het mensenwerk om de hoek kijken. Want eindredactie of redigeren is in dit geval extra belangrijk. Zo zorg je ervoor dat de tekst foutloos, logisch, aantrekkelijk en uniek is. Hoe pak je dit het beste aan?

 1. Check de feiten en zorg ervoor dat alles klopt.
 2. Zoek naar spelfouten of taalfouten en corrigeer deze.
 3. Beoordeel of de volgorde van de informatie logisch is.
 4. Controleer of de schrijfrobot zich aan je instructie hield.
 5. Voeg creativiteit en emotie toe en maak zo de tekst aantrekkelijker.

Hoe voeg je creativiteit en emotie toe? 5 tips

Schrijfrobots hebben nu (nog) moeite met creativiteit en emotie. Juist deze ingrediënten zijn belangrijk voor een aantrekkelijke tekst. Dus, hoe voeg je die toe? Hier zijn verschillende opties.

 • Deel persoonlijke ervaringen of geef je mening over het onderwerp.
 • Gebruik de taal van je doelgroep om de tekst uniek voor hen te maken.
 • Schrijf zoals je praat, zodat je tekst een natuurlijke en levendige toon krijgt.
 • Gebruik beeldende taal en zorg dat mensen het voor zich zien.
 • Gooi er een kilo humor in.

Hulp nodig?

Wil je hulp bij eindredactie? Dat een pro de puntjes op de i zet, zodat je tekst straalt als nooit tevoren? Ik blijf voorlopig nog contentspecialist 😉

Check: Laat je tekst redigeren

Lang en gelukkig samen schrijven

Op dit moment ben ik dolenthousiast over samen schrijven met AI. Hij helpt me wanneer ik vastloop. Hij inspireert me met nieuwe invalshoeken voor artikelen. En als ik schrijftwijfel heb, vraag ik hem soms om advies. Ik hoop daarom dat AI en ik nog lang en gelukkig samen mogen schrijven.

Terug naar blog