Waarom maken we spelfouten? Het mysterie ontrafeld.

Waarom maken we spelfouten? Het mysterie ontrafeld.

We maken allemaal weleens een spelfout. Daar hoef je je niet voor te schamen. Tenzij het door slordigheid komt natuurlijk, shame on you. Maar meestal is er een goede reden waarom je een spelfout maakt. We leggen het je uit. 

Dt-fout

Spelfouten zijn ‘overtredingen’ van de Nederlandse spellingsregels. Of is het spellingregels zonder tussen-s? Het kan allebei, volgens de officiële regels. Je moet het maar net weten. De bekendste spelfout is de dt-fout. Hoewel vrijwel iedereen de regels kent, glipt zo’n fout er soms toch doorheen. Waarom is dat?

Pop-up van je geheugen

Je geheugen. Dat is de reden waarom je spelfouten maakt, blijkt uit onderzoek van Ellen Danckaert (Universiteit Antwerpen). Het gaat hier om woorden die hetzelfde klinken, maar we niet hetzelfde spellen. Bijvoorbeeld wordt en word. Spreek je het uit, dan hoor je geen verschil. We vallen dan terug op onze ogen. De spellingsvorm die we het meest zagen, keuren we tijdens het schrijven en lezen sneller goed. Ook al moet het net die andere spelling zijn. In het voorbeeld van word met d of dt, komt wordt vaker voor dan word. Zonder diep na te denken, neigen we daarom eerder naar -dt. De fout is een soort pop-up van je geheugen.

Spelling is ook maar een keuze

Een andere reden waarom je spelfouten maakt, is omdat taal constant verandert. Elke dag ontstaan nieuwe woorden en spellingen. Wanneer we met z'n allen besluiten een bepaalde spellingsvorm te gebruiken, zou dát de officiële spelling moeten zijn. Want dat is dan de meest gangbare vorm. Maar als het niet wordt opgenomen in onze grammatica, blijft het fout. Rik Schutz van de Nederlandse Taalunie (een soort mini-ministerie voor taalzaken): “Wanneer de eerste grammaticaschrijvers het al eeuwenlang gangbare ‘groter als’ hadden geregistreerd als correct, was het nu niet fout.” Tja, spelling is dus ook maar een keuze.

Terug naar blog