Wanneer een komma?

Wel of geen komma? Tekst controleren op leestekens.

Waar hoort een komma in een zin? Van alle leestekens is de komma een van de moeilijkste. Dat komt omdat er geen regels voor zijn. Er zijn wel een paar richtlijnen. En het is vaak een kwestie van stijl en smaak.

Waarom gebruiken we komma’s?

Je gebruikt een komma om zinnen overzichtelijk te maken. Bijvoorbeeld als de zin een warboel van woorden lijkt. Of als niemand de zin snapt zonder komma. Het leesteken maakt de tekst dus beter leesbaar en voorkomt misverstanden.

Voorbeeld van hoe een zin beter leesbaar wordt door een komma

“Hoe langer de zin is hoe meer behoefte je lezers hebben aan een rustpunt in de zin en dus aan een komma.”

Met komma’s:

“Hoe langer de zin is, hoe meer behoefte je lezers hebben aan een rustpunt in de zin, en dus aan een komma.”

Voorbeeld van hoe een komma misverstanden voorkomt

Een klassieker van Rob Geus: “Ik heb genoten van je pik!”

Met komma:

“Ik heb genoten van je, pik.”

Wanneer is een komma goed of fout?

Een komma helpt de lezer met lezen en begrijpen. Dat is het belangrijkste. Om dat goed te doen, kun je deze richtlijnen gebruiken.

  • Hoe langer de zin, hoe meer de lezer behoefte heeft aan een komma.
  • Lees de zin hardop. Op de plek waar je automatisch even pauze neemt, zet je een komma. Zit er geen natuurlijk pauze in de zin? Laat de komma dan weg.
  • Gebruik komma’s bij opsommingen in een lopende zin. Dat mag ook voor ‘en’ als daardoor de opsomming overzichtelijker wordt.
  • Zet een komma tussen 2 persoonsvormen. Bijvoorbeeld: Hoe dat kan, leggen we uit in onze blogs. Dit is niet verplicht, maar het maakt de zin wel makkelijker leesbaar.
  • Gebruik een komma tussen bijvoeglijke naamwoorden als ze van plek kunnen wisselen. Bijvoorbeeld: Ik wens je een fijn, lang weekend. Of: Ik wens je een lang, fijn weekend.
  • Komma’s zijn nodig als je een bijstelling gebruikt. Een voorbeeld: Viktor, de jongen met de krullen, is vandaag op de fiets.
  • Een komma werkt vaak goed voor voegwoorden (omdat, zodat, hoewel, maar). Je hoort daar meestal ook een pauze als je de zin hardop leest.

Heb je deze richtlijnen aangehouden en staan er nu veel komma’s in je zin? Dan is het handiger om er meerdere korte zinnen van te maken. Want een komma kan vaak ook een punt zijn.

Tekst controleren op leestekens

Kom je er zelf niet uit of je nou wel of geen komma moet plaatsen? Of wil je gewoon zeker weten dat je tekst foutloos is? Laat hem dan controleren op leestekens door ons. Je kunt eenvoudig je document uploaden en een deadline kiezen. Wij doen de rest!

Controleer mijn tekst

 OOK INTERESSANT