Waarom maken we spelfouten?

Redenen waarom we spelfouten maken

Kak, een spelfout. Je stopte veel tijd in deze tekst, maar je spot een dt-flater. Terwijl je die spellingregel gewoon kent. Het overkomt ons allemaal weleens. Soms door tijdsdruk, of misschien ken je de regel niet. Maar er kan ook een andere reden zijn waarom je een spelfout maakt. Eentje waar je weinig aan kunt doen.

Wat is een spelfout?

Spelfouten zijn ‘overtredingen’ van Nederlandse spellingsregels. Of is het spellingregels zonder tussen-s? Het kan allebei, volgens de officiële regels. Je moet het maar net weten. De bekendste spelfout is de dt-fout. Zoals bij ik word en zij wordt. Hoewel vrijwel iedereen deze regel kent, glipt de fout er regelmatig toch doorheen. Waarom is dat?

Pop-up van je geheugen

Je geheugen. Dat is de reden waarom je soms spelfouten maakt. Dit blijkt uit onderzoek van Ellen Danckaert (Universiteit Antwerpen). Het gaat vooral om woorden die hetzelfde klinken, maar we anders spellen.

Bijvoorbeeld wordt en word. Spreek je het uit, dan hoor je geen verschil. Je valt op zo’n moment terug op je ogen. De spellingsvorm die je het meest zag, komt in je geheugen naar boven als een soort pop-up.

In het voorbeeld van word met d of dt, komt wordt vaker voor dan word. Daarom keur je wordt tijdens het schrijven en lezen sneller goed. Ook al moet het net die andere spelling zijn. We lezen er gewoon overheen, zonder dat er alarmbellen gaan rinkelen.

Spelling is ook maar een keuze

Een andere reden waarom je spelfouten kan maken, is omdat taal steeds verandert. Elke dag ontstaan nieuwe woorden en spellingen. Wanneer de hele goegemeente een spellingsvorm omarmt, moet dat eigenlijk de officiële spelling worden. Want het is de meest gebruikte vorm. Maar als we die niet opnemen in onze grammatica, doen veel mensen het dus ‘fout’.

Rik Schutz van de Nederlandse Taalunie (een soort mini-ministerie voor taalzaken) geeft een voorbeeld: “Wanneer de eerste grammaticaschrijvers het al eeuwenlang gangbare ‘groter als’ hadden geregistreerd als correct, was het nu niet fout.” Spelling is dus eigenlijk ook maar een keuze van een aantal mensen. 

Tekst laten controleren op spelfouten

Dus, je spotte die ene dt-flater. ‘Zitten er meer fouten in mijn tekst?’, vraag je jezelf af. Nog 3 keer lees je de tekst super goed door. Maar de schrijftwijfel is toegeslagen. Je wil wel professioneel overkomen.

Waarom schakel je niet gewoon iemand in om je tekst te controleren op fouten? Een ervaren copywriter die met een frisse blik checkt en corrigeert. Die zorgt dat je professioneel overkomt met een foutloze tekst. Dit kan via Teksy. Upload makkelijk online je document en we kijken het na.

 OOK INTERESSANT