Zo nail je de teksten voor je website

pakkende webteksten

Pff… die webteksten. Ik schrijf ze wel even zelf, dacht je. De belangrijkste informatie stond ook snel op papier. Maar dan de afwerking… moeilijk! Na een paar keer herschrijven, staat er iets op papier.

Nu vraag je je af: Is de webtekst goed genoeg? Je weet hoe snel kleine foutjes zijn gemaakt. Misschien twijfel je of de zinnen lekker lopen. Dus Googelde je naar tips & tricks voor stralende webteksten. Hier komen ze!

Doe het voor je doelgroep

Natuurlijk, een inkopper. Je schrijft altijd voor je doelgroep. Weet jij al wie dat is? Dan kun je daarna stijlkeuzes maken. Ga je bijvoorbeeld voor formeel of informeel? Kies je spreektaal of schrijftaal? Gebruik je vakjargon? Worden het poëtische of trendy zinnen? Schrijf je beeldend, verhalend of wervend? Je kunt alle kanten op! Maak een aantal stijlkeuzes en zorg dat die overal terugkomen.

Spreek wel altijd je doelgroep direct aan met u of je. Want zo weet je tijdens het bestellen al precies hoe laat we komen klinkt beter dan zo weet de klant tijdens het bestellen al precies hoe laat we komen. Merk je het verschil?

Gevonden worden via Google

Je schrijft natuurlijk voor je doelgroep. En die vindt jou via zoekmachines. Daarom is het belangrijk om ook aan SEO (search engine optimalisation) te denken. Want sta je hoog in Google bij de juiste zoektermen, dan krijg je steeds meer bezoekers.

Zoektermen kiezen

SEO schrijven begint bij het bepalen van de zoekwoorden. Waar zoekt jouw doelgroep op? Vaak zijn dat combinaties van meerdere woorden, of zelfs hele zinnen. Kies per pagina de belangrijkste zoekterm en 2 of 3 ondersteunende zoekwoorden. Daarmee ga je aan de slag.

Zoekwoorden plaatsen in tekst

Prop je teksten niet vol met de zoektermen. Google heeft dat hartstikke door. De zoekmachine leest de woorden én snapt waar de tekst over gaat. Het is net een echte bezoeker van je website. Zorg daarom voor een lekker leesbare tekst en gebruik af en toe synoniemen voor jouw zoektermen. Dan komt het vrijwel altijd Google-goed! Check wel of de belangrijkste zoekterm in de titel van je pagina staat. Dat voelt ook heel logisch, als het goed is. De ondersteunende zoekwoorden plaats je bijvoorbeeld in de tussenkoppen.

Schrijven voor scanners

Doe jij ook vaak aan snellezen door content te scannen? Je leest de koppen en kijkt vluchtig naar opvallende onderdelen zoals afbeeldingen. Dat doen de meeste mensen! Dus schrijf je webteksten, dan schrijf je ook (of misschien wel vooral) voor de scanners. Opvallende onderdelen zijn:

Zorg dat de meest opvallende onderdelen van je pagina elkaar aanvullen. Samen vertellen ze genoeg om bezoekers over te halen verder te lezen of te converteren.

Highlighten op je homepage

Hoewel niet alle bezoekers eerst je homepage zien, is het wel de plek waar je je onderneming samenvat. Je maakt meteen duidelijk wat je te bieden hebt. En waarom de bezoeker dat nodig heeft. Je kunt voor korte of lange teksten kiezen. Bij Teksy zijn we meestal voor korte teksten die de kern pakken. Want de meeste bezoekers doen aan snellezen en die willen we snel overtuigen.

Lekker te lezen

Mensen moeten je tekst met twee vingers in de neus kunnen lezen. Want een makkelijk leesbare tekst zorgt ervoor dat…

… mensen beginnen met het lezen van je tekst.

… het brein de tekst makkelijker verwerkt.

… de lezer eerder een positief gevoel heeft.

… mensen eerder converteren.

We hebben het over twee vingers in de neus, omdat de leesbaarheid afhangt van twee dingen: formulering en opmaak. Lees erover in onze blog. Of bekijk onze 6 schrijftips voor een lekker leesbare tekst.

Maak het jezelf makkelijk

Laat je webtekst redigeren

  • Sterke teksten voor je site
  • Hulp van professionele copywriters
  • Snel online geregeld
Ik wil meer weten

 OOK INTERESSANT