Tips voor je motivatiebrief

tips motivatiebrief

Wil jij een sterke motivatiebrief schrijven voor je sollicitatie? Dan gaan deze tips je helpen.

De opbouw van je sollicitatiebrief

Laten we makkelijk beginnen met de opbouw van je motivatiebrief. Die is bijna altijd hetzelfde, namelijk zo:

  1. Aanhef
  2. Opening
  3. Uitleg waarom deze baan bij je past en waarom je bij dit bedrijf wilt werken. Dit kunnen bijvoorbeeld 2 alinea’s zijn.
  4. Afsluiting

Appeltje, eitje! Het voordeel van zo’n veelgebruikte opbouw, is dat je brief een logische volgorde heeft. De lezer scant makkelijk je tekst en belangrijke informatie is zo gevonden. 

Tip: gebruik tussenkoppen boven alinea’s, zodat je brief overzichtelijk is.

Tip: Houd het bij één A4, of net iets korter. Anders kijkt de ontvanger op tegen het lezen van de lap tekst.

De openingszin van je sollicitatiebrief

Ga voor een unieke opening(szin). Trek de aandacht! Dan is Linda van HR meteen wakker. Met een traditionele opening val je minder op. Het zegt ook weinig over jou. Terwijl Linda je juist een beetje wil leren kennen. Een mini anekdote of kort verhaaltje als opening van je motivatiebrief werkt daarom goed!

Tip: Schrijf een korte, persoonlijke opening.

De afsluiting van je sollicitatiebrief

Benadruk in je afsluiting je nieuwsgierigheid naar de functie en het bedrijf. Onthoud daarbij dat het een zoektocht is voor jullie allebei. Jij wil weten of het bedrijf bij je past. Zij willen weten of jij geschikt bent voor de functie. Een voorbeeld:

In een gesprek vertel ik graag verder over mijn interesses en kwaliteiten. En hoor ik ook graag meer over het type collega dat jullie zoeken.

Tip: Sluit nieuwsgierig af.

Een motivatiebrief die lekker leest

Niemand leest graag een motivatiebrief waar ze over struikelen. Ze haken dan snel af. Daarom is het belangrijk dat de lezer makkelijk door de tekst ‘glijdt’. Bij Teksy noemen we dit het twee-vingers-in-de-neus-principe. Dit bereik je met bijvoorbeeld korte zinnen en makkelijke woorden. Ook in je sollicitatiebrief. Want juist als je iets simpel kunt uitleggen, schatten mensen je slimmer en kundiger in (lees hier meer over op Frankwatching.nl).

Tip: Schrijf korte zinnen en gebruik makkelijke woorden.

Puntjes op de i voor een stralende motivatiebrief

Dus, je sleutelde lang aan je motivatiebrief. Het is nog best moeilijk om jezelf te verkopen, kom je weer achter. Maar na een paar keer herschrijven, staat er iets op papier. Je legt daarin zo goed mogelijk uit waarom de baan & jij zo’n goede match zijn.

Nu vraag je je af: Is de sollicitatiebrief goed genoeg? Je weet hoe snel kleine foutjes zijn gemaakt. Misschien twijfel je of de tekst lekker loopt. Je weet dat je meer kans maakt op een sollicitatiegesprek met een sterke, foutloze motivatiebrief en cv. En daar heb je gelijk in! Het is dus een goed idee om je documenten te laten verbeteren door een copywriter. Dan ben je een stuk zekerder van je zaak!

Wij checken en verbeteren je motivatiebrief en cv, zodat die tiptop in orde zijn. Zonder dat jouw persoonlijke stijl verloren gaat!

  • Hulp van professionele copywriters
  • Snel online geregeld
  • Klaar binnen 24 uur
  • Al vanaf 41 euro
Laat je brief verbeteren

 OOK INTERESSANT