Een tekst controleren, redigeren of herschrijven?

Het verschil tussen een tekst controleren, redigeren of herschrijven

Keer op keer lees je de woorden. Het staat er wel, maar toch twijfel je. Zijn er fouten ingeslopen? Struikelen lezers over de zinnen? Snappen ze het wel? Zelfs de beste tekstschrijvers vragen zich dit af. Begrijpelijk, want een tekst kan vaak nog beter of heeft eindredactie nodig. Je laat de tekst dan controleren, redigeren of herschrijven. Wat betekenen deze termen en wat zijn de verschillen?

Wat bedoelen we met een tekst controleren?

Finishing touch

De tekst is af en je wil zeker weten dat er geen taalfouten, typfouten, spelfouten of interpunctiefouten in zitten. Wacht even. Wat voor fouten? Nou…
 
Typfouten zijn tikfouten. Dat gebeurt iedereen weleens en je leest er als schrijver snel overheen. Iemand die de tekst voor het eerst leest, haalt de typfouten er zo voor je uit.
 
Taalfouten zijn verkeerd gebruikte woorden of grammaticale fouten. Je weet wel, al die regels en uitzonderingen die we op school leerden. Weet jij ze nog? En ken je de nieuwste regels?
 
Spelfouten zijn ‘overtredingen’ van Nederlandse spellingsregels. Of is het spellingregels zonder tussen-s? Het kan allebei, volgens de officiële regels. Je moet het maar net weten. Leestip: Waarom maken we eigenlijk spelfouten?
 
Interpunctiefouten zijn fouten in het gebruik van leestekens. Deze zijn extra moeilijk, omdat er vaak geen vaste regels voor zijn. Zoals voor de komma. Dat is vaak een kwestie van stijl en smaak. Het vergeten van een leesteken kan grappige gevolgen hebben! Zoals op dit bord.
 
Bordje over hondenpoep

Wat is redigeren?

Lekker verfrissen

Het redigeren van een tekst gaat verder dan alleen fouten verbeteren. Want het doel is de tekst nóg krachtiger maken. Je kijkt ook naar leesgemak, doelgerichtheid en aantrekkelijkheid van de tekst. Bijvoorbeeld:
 
  • Snapt de lezer de tekst? Staan er moeilijke begrippen in? Meestal zijn woorden van leesniveau B1 de beste keuze. Die begrijpt bijna iedereen.
  • Lopen de zinnen lekker? Struikelen we over woorden? Vaak kan de leesbaarheid nóg beter met een paar slimme foefjes. Lees onze 6 technieken voor een lekker leesbare tekst.
  • Staan er onnodige woorden of zinnen in de tekst? Die strepen we weg. Want dat leidt de lezer af van je boodschap.
  • Is duidelijk wat je wil vertellen? En wat er van de lezer wordt verwacht? Goede koppen en knoppen helpen hierbij enorm.
  • Is de stijl overal hetzelfde? Spreek je bijvoorbeeld de lezer aan met u of je? En is alles heel enthousiast of juist zakelijk geschreven? In een goede tekst is dit dus overal gelijk.

In een andere Teksy-blog lees je over redigeren in 5 stappen. Heb je hier geen tijd voor? Of gewoon geen zin in? Laat het aan ons over!

Wat verstaan we onder herschrijven?

De complete metamorfose

Is je tekst oud en roestig? Overtuigt hij jou niet, laat staan je lezers? Of wil je een andere doelgroep aanspreken? Bij het herschrijven van een tekst stellen we een bestaande tekst opnieuw samen. Zie het als een complete restyling. De inhoud blijft, maar het jasje verandert. Om dit goed te doen, is vaak achtergrondkennis of research nodig. En een lading aandacht. Het kost dus meer tijd dan een tekst controleren of redigeren.

 OOK INTERESSANT