Keer op keer lees je de woorden. Het staat er wel, maar toch twijfel je. Zijn er fouten ingeslopen? Struikelen lezers over de zinnen? Snappen ze het wel? Zelfs de beste tekstschrijvers vragen zich dit af. Begrijpelijk, want een tekst kan vaak nog beter of heeft eindredactie nodig. Je laat de tekst dan controleren, redigeren of herschrijven. Wat betekenen deze termen en wat zijn de verschillen?
Wat bedoelen we met een tekst controleren?
Finishing touch

Wat is redigeren?
Lekker verfrissen
- Snapt de lezer de tekst? Staan er moeilijke begrippen in? Meestal zijn woorden van leesniveau B1 de beste keuze. Die begrijpt bijna iedereen.
- Lopen de zinnen lekker? Struikelen we over woorden? Vaak kan de leesbaarheid nóg beter met een paar slimme foefjes. Lees onze 6 technieken voor een lekker leesbare tekst.
- Staan er onnodige woorden of zinnen in de tekst? Die strepen we weg. Want dat leidt de lezer af van je boodschap.
- Is duidelijk wat je wil vertellen? En wat er van de lezer wordt verwacht? Goede koppen en knoppen helpen hierbij enorm.
- Is de stijl overal hetzelfde? Spreek je bijvoorbeeld de lezer aan met u of je? En is alles heel enthousiast of juist zakelijk geschreven? In een goede tekst is dit dus overal gelijk.
In een andere Teksy-blog lees je over redigeren in 5 stappen. Heb je hier geen tijd voor? Of gewoon geen zin in? Laat het aan ons over!
Wat verstaan we onder herschrijven?
De complete metamorfose
Is je tekst oud en roestig? Overtuigt hij jou niet, laat staan je lezers? Of wil je een andere doelgroep aanspreken? Bij het herschrijven van een tekst stellen we een bestaande tekst opnieuw samen. Zie het als een complete restyling. De inhoud blijft, maar het jasje verandert. Om dit goed te doen, is vaak achtergrondkennis of research nodig. En een lading aandacht. Het kost dus meer tijd dan een tekst controleren of redigeren.