Draai deze twee woorden om

Schrijftip: draai deze woorden om

Oké, er is een makkelijke manier waardoor jouw tekst lekkerder leest. Het is echt super simpel en je hebt het zo gedaan. De truc is namelijk: twee woorden omdraaien.

Wat is een werkwoord?

Hulpwerkwoorden en voltooid deelwoorden zijn vormen van werkwoorden. Ben je even kwijt wat dat ook alweer is? Ik leg het je uit.

Een werkwoord beschrijft een actie, situatie of proces. Voorbeelden zijn fietsen, koken, hebben, willen, verbeteren en ontspannen. In één zin kunnen meerdere werkwoorden staan. De groene woorden in de volgende zinnen zijn werkwoorden.

Voorbeelden van werkwoorden

 • Wat eten we vanavond?
 • Morgen gaan we weer werken.
 • Hij reed net iets te hard.

Wat is een hulpwerkwoord?

Een hulpwerkwoord vult het belangrijkste werkwoord in de zin aan. Het is letterlijk een hulpje. En het woord verandert de betekenis of bedoeling van het hoofdwerkwoord. Bijvoorbeeld de tijd waarin de zin staat. Of de mening van de schrijver of spreker. Voorbeelden van hulpwerkwoorden zijn: hebben, zullen, kunnen en mogen. In één zin kunnen meerdere hulpwerkwoorden staan.

Voorbeelden van hulpwerkwoorden

 • Het virus zou kunnen verdwijnen.
 • Zullen we weer gewoon schooltje gaan spelen?
 • Je mag weleens opschieten!

Wat is een voltooid deelwoord?

Een voltooid deelwoord is een werkwoord. Maar dan in de vorm dat iets is afgesloten. Of voltooid, vandaar de naam. Een voltooid deelwoord begint meestal met ge. En soms met beveront, of her. Het woord gaat altijd samen met een hulpwerkwoord. In de volgende zinnen zijn de blauwe woorden de voltooid deelwoorden. En de groene de hulpjes.

Voorbeelden van voltooid deelwoorden

 • Op Instagram zien we hoe Maxime en Leroy vannacht de boel op stelten gezet hebben.
 • Meneer wil met een busje vervoerd worden.
 • Het is weleens zo dat de jurk van A tot Z voor haar gemaakt wordt.

De beste woordvolgorde

Terwijl ik deze blog schrijf, staan RTL Boulevard en RTL Nieuws op de achtergrond aan. De voorbeeldzinnen hoor ik de presentatoren zeggen. Je ziet dat zij steeds het voltooid deelwoord (blauw) voor het hulpwerkwoord (groen) uitspreken. In spreektaal doen we dat vaak. Maar als je de tekst schrijft voor lezers, kun je die woorden beter omdraaien. Want dat is de meest natuurlijke woordvolgorde. We leren het zo op de basisschool. Onze hersenen verwerken een zin daarom sneller als het hulpwerkwoord voor het voltooid deelwoord staat. We hoeven minder te ‘puzzelen’. En hoe minder onze hersenen hoeven te doen, hoe fijner de tekst leest. Dat is heel belangrijk voor een sterke tekst.

Zo lezen de zinnen lekkerder

 • Op Instagram zien we hoe Maxime en Leroy vannacht de boel op stelten hebben gezet.
 • Meneer wil met een busje worden vervoerd.
 • Het is weleens zo dat de jurk van A tot Z voor haar wordt gemaakt.

Wist je dat vroeger in westen van ons land de volgorde ‘is gemaakt’ gewoon was? In het oosten was dat juist andersom: ‘gemaakt is’.

Extra tip: schrijf actief

Nu je weet hoe dit werkt, en je er misschien op gaat letten, geven we je een extra tip voor een sterke tekst. Schrijf actief als dat kan. Een zin met een voltooid deelwoord is vaak een passieve zin. Maak deze actief en je tekst wordt levendiger, korter, nog makkelijker leesbaar en overtuigender.

Lees hoe je actief schrijft in onze blog Actief schrijven (3min training).

 OOK INTERESSANT