Zo schrijf je samen met AI

Zo schrijf je samen met AI

In 2020 vertelde ik aan collega’s dat ik snuffelde aan andere vakgebieden dan copywriting en contentmarketing. Waarom? Ik verwacht dat rond 2040 artificial intelligence (AI) grotendeels onze content maakt. Zijn mijn tikkende vingers op een toetsenbord dan nog nodig? In 2020 geloofden collega’s niet dat het zo’n vaart zou nemen. Nu snappen ze waarom ik het denk.

Of het een goede voorspelling is, geen idee. Het liefst blijf ik doen wat nu doe: Mensen helpen aan betere teksten. En mensen verleiden met content. Toch zie ik dat schrijfrobots zoals ChatGPT steeds waardevoller zijn bij het schrijven van teksten. Nog niet als complete vervanging. Wel als hulpmiddel. Ik gebruik AI ook regelmatig als ondersteuning.

Nu komt er nog mensenwerk bij kijken als je AI teksten laat schrijven. Wat moet je zelf doen? Hoe schrijf je samen met kunstmatige intelligentie?

Voor- en nadelen van een schrijfrobot

Je gebruikte waarschijnlijk al AI-tools zoals ChatGPT of Jasper. Je kunt ze van alles vragen. Van de weersvoorspelling tot een samenvatting van een boek. Of teksten voor je website. Zou dat vaak gebeuren? ChatGPT verklapt geen aantallen als ik het hem vraag. Anyway, de taalrobot geeft antwoord op je vraag alsof je met hem praat. Misschien merkte je tijdens het experimenteren al voor- en nadelen van AI als copywriter.

3 voordelen van AI als schrijfhulp

  • Snel: In een paar seconden helpt een AI-tool je aan een (betere) tekst. De software is ook 24/7 online beschikbaar. Je kunt dus overal en altijd een beroep doen op deze copywriter, als je internet hebt.
  • Budgetvriendelijk: Sommige AI-tools zijn gratis, zoals ChatGPT 3 (voor GPT-4 moet je wel betalen). Andere intelligente software kost geld. Maar ze zijn nog altijd goedkoper dan het inhuren van een professionele copywriter.
  • Leerzaam: Door het gebruik van AI leer je hoe het óók kan. Vraag hem gerust om tips, suggesties of feedback. Dat rolt er zo uit.

3 nadelen van AI als schrijfhulp

  • Foutgevoelig: AI-tools maken fouten. Zoals verkeerde spelling of woordkeuze.
  • Onbetrouwbaar: De feiten kloppen niet altijd. ChatGPT verzint dingen als het te weinig input heeft of iets niet zeker weet. Controleer het werk van schrijfrobots dus altijd goed.
  • Saai: Een groot gemis bij AI-tools zijn creativiteit en emotie. En dát zijn nou net belangrijke ingrediënten van een aantrekkelijke tekst.

AI en je eerste tekstopzet

Je kunt AI inzetten voor een eerste tekstopzet. Maar als je de nadelen hierboven leest, snap je waarschijnlijk mijn advies: Maak je eerste tekstopzet zelf. Of laat het maken. Anders ben je daarna veel tijd kwijt aan het checken van feiten en het redigeren. Plus, een beetje eigen 'jus' maakt je tekst krachtiger.

    Stappenplan voor redigeren met AI

    Je hebt een eerste tekstopzet en wil deze laten verbeteren. Kunstmatige Intelligentie kan je daarmee helpen. Daarvoor geef je de slimme chatbot een opdracht, ook wel prompt genoemd. Hier zijn vier tips om de schrijfrobot een goede opdracht te geven.

    1. Stel een duidelijke vraag of geef een korte instructie.
    2. Help met extra informatie (kort!), als dat nodig is.
    3. Vertel welke schrijfstijl je wenst. Bijvoorbeeld ‘alsof het een speech is van Obama’. Of in de stijl van een specifiek bedrijf.
    4. Noem de doelgroep. De AI checkt of je tekst daarbij past. Hij gebruikt bijvoorbeeld voorbeelden die voor de doelgroep tot de verbeelding spreken.

    Een goede eindredactie na de hulp van AI

    Is de AI klaar? Dan komt er nog wat mensenwerk om de hoek kijken. Want eindredactie is in dit geval extra belangrijk. Zo zorg je ervoor dat de tekst foutloos, logisch, aantrekkelijk en uniek is. Hoe pak je dit het beste aan?

    1. Check de feiten die AI toevoegde, en zorg ervoor dat alles klopt.
    2. Zoek naar spelfouten of taalfouten en corrigeer deze.
    3. Beoordeel of de volgorde van de informatie logisch is.
    4. Controleer of de schrijfrobot zich aan je instructie hield.
    5. Voeg creativiteit en emotie toe en maak zo de tekst aantrekkelijker.

    Hoe voeg je creativiteit en emotie toe? 5 tips

    Schrijfrobots hebben nu (nog) moeite met creativiteit en emotie. Juist deze ingrediënten zijn belangrijk voor een aantrekkelijke tekst. Dus, hoe voeg je die toe? Hier zijn verschillende opties.

    • Deel persoonlijke ervaringen of geef je mening over het onderwerp.
    • Gebruik de taal van je doelgroep om de tekst uniek voor hen te maken.
    • Schrijf zoals je praat, zodat je tekst een natuurlijke en levendige toon krijgt.
    • Gebruik beeldende taal en zorg dat mensen het voor zich zien.
    • Gooi er een kilo humor in.

    Hulp nodig?

    Wil je hulp bij eindredactie? Wil je dat een pro de puntjes op de i zet, zodat je tekst straalt als nooit tevoren? Ik blijf voorlopig nog contentspecialist 😉

    Check: Laat je tekst redigeren

    Lang en gelukkig samen schrijven

    Op dit moment ben ik dolenthousiast over samen schrijven met AI. Hij helpt me wanneer ik vastloop. Hij inspireert me met nieuwe invalshoeken voor artikelen. En als ik schrijftwijfel heb, vraag ik hem soms om advies. Ik hoop daarom dat AI en ik nog lang en gelukkig samen mogen schrijven.

    Terug naar blog

    Toch liever laten doen?

    Wil je graag een professionele copywriter aan de slag zetten? Je regelt het bij ons makkelijk en snel!

    • Een simpele truc: Draai deze twee woorden om

      Een simpele truc: Draai deze twee woorden om

      Wil je dat je tekst lekkerder leest? Dan heb ik een supereenvoudige truc voor je! Draai gewoon twee woorden om en voila! Welke woorden omdraaien? Vaak schrijven mensen eerst het...

      Een simpele truc: Draai deze twee woorden om

      Wil je dat je tekst lekkerder leest? Dan heb ik een supereenvoudige truc voor je! Draai gewoon twee woorden om en voila! Welke woorden omdraaien? Vaak schrijven mensen eerst het...

    • Moet je wel of geen komma zetten?

      Moet je wel of geen komma zetten?

      De komma, een van de lastigste leestekens. Dit komt doordat er geen strikte regels zijn. Richtlijnen bestaan wel. Die vind je natuurlijk in deze blog!

      Moet je wel of geen komma zetten?

      De komma, een van de lastigste leestekens. Dit komt doordat er geen strikte regels zijn. Richtlijnen bestaan wel. Die vind je natuurlijk in deze blog!

    1 van 2